T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

Deze dagen lopen van 20 juli tot 20 augustus. De naam komt van het feit dat de zon en het sterrenbeeld Grote Hond (Sirius) dan tegelijk opkomen. Een maand benauwd, lang, warm, loom en klammig weer, lekker voor alle toeristen - maar als je aan het werk bent is het niet altijd zo lekker.

 

In deze tijd hebben we vaak een aantal mensen in de gewassen lopen om na te koppen of onkruid te wieden. Een groepje scholieren en een groepje Poolse medewerkers helpen ons om bijvoorbeeld aardappelplanten uit de bollen te wieden. Zowaar een monnikenwerk want als je te vroeg bent komen al die aardappelen nog een keer boven, en als je te laat bent zitten er al kleine aardappelen aan. Om de partijen bollen goedgekeurd te krijgen voor export mag er geen aardappel in te zien zijn.  
Ook komen er in die tijd hoosbuien voor, die zomaar uit het niets ontstaan en flink wat water kunnen geven op één plek. Vaak net de verkeerde natuurlijk, wij hebben wel veel behoefte aan wat water op zijn tijd. Dat valt namelijk overal. Water is groei, heb ik vast al wat vaker geschreven. Dit jaar zit de groei er al goed in, als je per ongeluk een bol uitspit schrik je al van de omvang. Heel lastig voor ons. Onze afnemers vragen namelijk per soort naar bepaalde maten. Sommige verbranden in de dikke maten en andere geven te weinig knoppen in de kleine maten. Zo is het altijd weer kijken en inschatten hoe het groeiseizoen verloopt.


Er is nog een fenomeen wat bij de hondsdagen hoort. Alles is veel bederfelijker. Schimmels vinden het heerlijk, een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur. Vooral huisvrouwen weten daar over mee te praten. Alles gaat maar snel weer in de koelkast. Voor ons is het een heel spannende tijd met betrekking tot de botritus schimmel, sterk verwant met fytoftora. In de lelies echter is deze schimmel alleen preventief te behandelen en niet curatief zoals in de aardappelen. Eind augustus worden we dus afgerekend hoe goed we deze schimmel hebben kunnen voorkomen. Wanneer het gewas dan nog redelijk groen is, is het gevaar niet meer zo groot op een uitbraak. De meeste groei van de bollen vindt plaats in augustus en september dus dat betekent dat we in deze periode steeds alert blijven.


Bij het proefveld van ROL in Wapse hebben we op 19 augustus aanstaande een open dag. We hebben daar allerlei proeven gedaan met biologische middelen ook tegen botritus. Erg interessant om daar eens een kijkje te komen nemen voor eenieder - een goede tijdsbesteding tijdens de Hondsdagen!

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C