T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

In 2009 is de Waddenzee, in 2010 de grachtengordel in Amsterdam en in 2014 de Van Nellefabriek bestempeld tot UNESCO Werelderfgoed. Sinds het ontstaan heeft Nederland 10 gebieden erkend.

Ze vertellen een verhaal voor nu en later over de cultuurhistorie van Nederland en de Nederlanders. Overal in de wereld zijn er van deze beschermde gebieden. En sinds een paar jaar staat het gedachtengoed van Generaal van den Bosch en het ontstaan van de Maatschappij van Weldadigheid op de nominatie om als 11e te worden erkend. Voor het eerst is er hier sprake van een gebied waarin de landbouw een hoofdrol heeft gespeeld. Door middel van noeste arbeid armoede bestrijden en mensen aanzetten tot het voorzien in hun eigen behoefte in de meest primaire zin. Deze formule werkte tot op bepaalde hoogte prima. Met al die armoedzaaiers, voornamelijk westerse stedelingen, kwam er ook allerlei gespuis mee en al snel kwam er behoefte aan een gevangenis, enzovoort. Zo heeft zich heel wat afgespeeld in de bijna 200 jaar dat de Maatschappij nu bestaat. Voor diegene met groot historisch besef is het erg interessant om hiervoor een keer naar Frederiksoord te komen en zich daarin te verdiepen. Daar is een prachtig museum dat het hele verhaal vertelt. 


Tijdens de drie jaar die voorafgaan aan zo’n nominatie, wordt er een enorm dossier opgebouwd waarin omschreven wordt waarom het noodzakelijk is dat dit verhaal voor onze nazaten bewaard moet blijven. Hiervoor is een klankbordgroep in het leven geroepen, want draagvlak is een van de belangrijkste voorwaarden. Gelukkig was de LTO daarin vertegenwoordigd en was die boer ook nog een beetje wakker. Bij het ter tafel komen van de kaarten van het genomineerde gebied, was deze LTO-vertegenwoordiger erg geschrokken en heeft onmiddellijk aan de bel getrokken. Rondom de eigendommen van de Maatschappij hadden de hoge heren nogal ruime cirkels getrokken ter bescherming van de zichtlijnen. Het betrof hier vooral gronden van boeren die nooit iets met de Maatschappij hebben gehad. Kijk, dat ze op de 1100 hectare eigen land een claim leggen, daar
hoor je buiten de Maatschappij niemand over. Maar om er met een paar pennenstreken 4600 hectare van te maken, zogenaamd als bufferzone: daar schrokken alle boeren van. Nooit hebben we zo’n snelle reactie binnen het openbaar bestuur teweeggebracht. Binnen een week zaten we in overleg met drie gemeenten en drie provincies. De burgemeesters hebben voor ons daar de soep ingeschonken want het was onder melkerstijd. Uiteindelijk hebben we nu een convenant wat borgt dat het nu en in de toekomst voor de landbouw niet merkbaar mag zijn waar de grenzen van het UNESCO-gebied liggen.

Zo zie je maar weer.
Onder druk wordt alles vloeibaar.

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C