T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

Inmiddels heb ik al herhaaldelijk meegemaakt waar deze vogel het spreekwoord aan te danken heeft. Nu in september zie je de kievieten niet meer in de gewassen lopen.

In de maanden juni en juli komt het wel vaak voor. Vooral jonge kuikens rennen voor je uit in de paden tussen de bollen. Ideaal voor de weidevogels om hun nest in een bollenveld te maken. Al vroeg in het voorjaar zitten ze mooi beschermd onder het gewas te broeden. Vader en moeder kieviet doen steeds schijnaanvallen om je te verjagen, ze voeren een hele strijd die net zo lang duurt tot je het veld weer verlaten hebt. 
Wanneer er een trekker in het gewas rijdt zie je hetzelfde. Echter pas op: net voor het wiel kan een kleine kieviet lopen. Als die uit het gewas komt, is voor je met je ogen kunt knipperen daar die andere vogel - meestal een zwarte - en dan is er al gauw een jonge kieviet minder. Predatie heet dat, dieren die elkaar opeten of nesten leegroven. Heel natuurlijk gedrag, van bijvoorbeeld vossen, roofvogels en kraaiachtigen.
Als bollenkweker staan we in contact met de weidevogelverenigingen, welke erg hun best doen om ieder jaar met vrijwilligers de nesten op te zoeken en deze te beschermen. De laatste 6 jaar is het voor hen niet altijd even leuk. Waar de veeboeren vaak beschuldigd worden door het grasland beheer, is de werkelijkheid wat anders. Trouwens ook de veehouder had zelf nooit gevraagd om een verplichting tot zodenbemesting. Opvallend echter in het overzicht van de vereniging is de sterk gestegen predatie van de nesten. In 2010 werd slechts 2 % van de nesten leeggeroofd en in 2016 was dat al 52%. Van de gevonden nesten in 2016 is slechts 31 % uitgekomen. Van de kievit, maar ook vogels als de scholekster en de wulp. Opvallend was dat de uitgekomen nesten veelal op bollenvelden te vinden waren, terwijl hier slechts een heel klein percentage aan oppervlakte van staat. Met name 2 jarige lelie- en tulpenvelden zijn zeer geschikt als broedgebied. 
Een wonder trouwens dat de jonge kievieten het overleven. Meestal blijft zo’n kuiken precies 10 cm voor het wiel lopen en als je dan stopt, stopt het kuiken ook, tot je weer wegrijdt. Wanneer je als boer het beestje maar weer terugjaagt in het gewas is het gered, en kan het weer... lopen als een kieviet.

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C