T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

Afgelopen week zijn er door een aantal grotere exporteurs van bloembollen een week lang de Dutch Lily Days georganiseerd. De bedrijven zijn allemaal gevestigd in Noord- en Zuid-Holland.

Het doel van deze dagen is dat er zoveel mogelijk leveranciers en afnemers komen kijken naar de leliebloemen. Deelnemende bedrijven hebben van al hun ingekochte partijen een paar bollen geplant. Tijdens de Dutch Lily Days staan de meeste van die lelies te bloeien in de kas. Kwekers kunnen dan beoordelen hoe hun geleverde partijen erbij staan ten opzichte van hun collegae. Ook is het een weergave van de kwaliteit van de oogst van 2016. Elk jaar komen er weer verrassingen voor in bijvoorbeeld het aantal bloemen aan een tak, wat een weergave is van de inhoud van de bollen.

Opvallend en ook confronterend is het verschil tussen soorten die door meerdere kwekers van dezelfde maat geleverd zijn en dan grote verschillen laten zien. Terugrijdend in de auto overdenk ik alle indrukken die in die dagen zijn opgedaan. En wat overheerst is toch trots. Vooral trots op ons mooie vak wat wereldwijd zoveel mensen weer blij maakt, met prachtige bloemen die ergens in de wereld gaan bloeien, in een wijde variatie in vorm en een uitgebreid palet van kleur. Die tak, of meerdere takken samengevoegd tot een bos bloemen, zorgt overal voor wat vreugde en blijdschap in de huizen. De verwachting die vooral lelies brengen is die van: wat zal er uit die knop komen. Daarbij moest ik ook even denken aan een pauw die zo kan pronken met zijn veren.

Wie pronkt er met welke veren? Wij als producent en eigenaar van de soorten voelen een beetje dat het onze veren zijn. Of gaan we een stukje terug in de keten en zijn de veredelaars die trots mogen zijn op al die mooie bloemen die steeds stapje voor stapje worden verbeterd en verfraaid. Ook is er elk jaar een overweldigend aanbod van nieuwe soorten en namen in iedere kleur en kruising. Zo bedacht ik me in de auto dat van alle nieuwe witte OT’s, ik van de 50 nieuwe namen er slechts zo'n vijf kon opnoemen. Zo blijkt maar weer dat we ieder jaar een regen van nieuwe soorten voorgeschoteld krijgen. Wat uiteindelijk blijft bovendrijven is een gevoel van trots op een prachtig product en een dynamisch vak waar altijd van alles aan de hand is.

Zo trots als een pauw - wie de veren ook maar mogen passen.

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C