T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

Het is voor de bollentelers op dit moment erg spannend. De weergoden voorspellen vorst in de komende twee nachten. Voor ons geeft dat nogal wat onrust. Wij hadden dan ook geen rustige Paasdagen.

Op ons bedrijf staat 20 hectare 2-jarige lelies nu 10 tot 15 cm boven de grond. Er zijn een aantal mogelijkheden om schade te voorkomen. Sinds een jaar of 8 telen we deze bollen op 2 jaar. Het brengt ons veel als het lukt, bijvoorbeeld minder last van virusverspreiding. Immers de bollen hoeven een keer minder gerooid, niet bewaard en weer gesorteerd te worden in de schuur. Bij al deze bewerkingen, zoals rooien en spoelen, kunnen een paar lastige virussen worden overgedragen. Ook in ons onderzoeksveld hebben we al verschillende methoden tegen de vorst uitgeprobeerd. Een aantal velden worden op dit moment en tijdens de Paasdagen bedekt met een kleed - wat goed blijkt te werken. Lastig hierbij is dat het er overdag best wel warm onder kan worden, hetgeen ook weer schade kan veroorzaken. Vorig jaar heeft er iemand werkelijk 9 dagen achter elkaar elke dag de kleden ’s avonds over de percelen getrokken en ’s morgens weer teruggelegd. Inmiddels heeft een slimme smid er een machine voor ontwikkeld die het kleed uitspreidt en dan weer op kan rollen. Prima beproefd systeem; wel heel bewerkelijk.                                                                                                                        

Van de ervaringen uit andere gebieden  leerden we al om de gewassen te beregenen. Een vochtige grond straalt warmte uit en kan zo de gewassen tot wel -5 graden beschermen.  In de fruitteelt hebben de mensen ook veel ervaring met nachtvorst. Daar beregenen ze de hele nacht door met fijne nevel. Sinds een paar jaar proberen we daarom de meest kostbare bollen met druppelslangen te voorzien. Hiermee kunnen we tevens het hele jaar de bollen beregenen en hebben we zo 2 vliegen in 1 klap. Op ons bedrijf hebben we 10 hectare met zulke slangen beschermd. Een deel ervan is geautomatiseerd: sensoren in de grond en tussen het gewas meten de temperatuur en de vochtigheid. Wanneer de temperatuur onder de +1 graden komt gaat automatisch een pomp lopen die het hele perceel verwarmt met grondwater. Dit water heeft een temperatuur van 10,5 graden. Ook hiermee kunnen we de gewassen beschermen tot ongeveer -5 graden vorst. Het resultaat van het bedrijf staat recht evenredig in verband met de nachtvorst. En wie weet zijn de IJsheiligen ons in mei dit jaar vergeten. Eerst hebben we er alles aan gedaan om de komende 2 dagen de strijd te winnen.

Op naar het volgende spannende moment.

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C