T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

Plantui2
 

Sinds 4 jaar telen wij eerstejaars plantuien. Deze teelt past heel goed in ons bouwplan om verschillende redenen; het zaai- en oogsttijdstip valt buiten die van de overige gewassen, de groeiperiode is erg kort waarna er een groenbemester gezaaid kan worden wat zorgt voor positief effect op de organische stofbalans en daarnaast geeft het de ruimte om na de oogst succesvol gras in te zaaien.

Voordat er op een perceel eerstejaars plantuien geteeld mogen worden, wordt de grond uitgebreid getoetst. Zo mag er geen aardappelmoeheid (cysten gecreëerd door overmatige aardappelteelt) aanwezig zijn, dit geldt tevens voor alle exportproducten.
De uitjes worden in mei als zaad heel nauwkeurig gezaaid in een uiterst vlak zaaibed. Doordat het zaad erg kostbaar is, wordt hier veel aandacht aan besteed. Het wordt gezaaid op 2-2,5 cm diepte. Voor een juiste kieming is voldoende vocht na het zaaien een must. Veelal brengen we na het zaaien 10 – 15 mm water op via een beregeningsinstallatie.
Zoals we bij de mais de onkruidbestrijding in één keer kunnen uitvoeren, verdelen we dezelfde hoeveelheid middel in uien in meerdere keren. Dit doen we om het gevoelige uienplantje zo weinig mogelijk te schaden. Na de onkruidbespuitingen voeren we net als bij overige groenten en peulvruchten wekelijks een gewasbescherming uit tegen schimmels. Hierbij wordt voortdurend gekeken met welke dosering, middel en frequentie deze toepassing uitgevoerd kan worden. U zult ons dan ook vaak eerst een veldinspectie zien doen alvorens wij een gewasbescherming uitvoeren.

Het oogsten van de eerstejaars plantuien gebeurt na ongeveer 100 dagen na zaaien. De uitjes worden in rijen bovenop het land gelegd om te drogen. Na enkele dagen worden de uitjes opgeraapt en naar de boerderij gebracht. Op de boerderij worden de uitjes overgestort in grote vrachtwagens en afgevoerd naar de verwerker.
Het eindproduct wordt als zaaigoed weer in het volgende jaar gebruikt om vervolgens te groeien tot een ui die u en wij weer consumeren.

 
Leuk om te weten:

  • De Nederlandse ui wordt naar 120 landen geëxporteerd
  • Wij Nederlanders eten zo’n 7 kilo uien per hoofd van de bevolking per jaar. Daarmee is het de meest gegeten groente. In veel andere landen worden nog meer uien gegeten, het gemiddelde is 9 kilo. In Libië is de consumptie het grootst, daar wordt maar liefst 35 kilo per hoofd van de bevolking gegeten
  • Het ‘huilen’ tijdens het snijden van uien komt doordat er zwavel in de uien zit. Wanneer de cellen kapotgaan bij het snijden, worden er gasvormige zwavelverbindingen gevormd. Deze komen in je ogen en gaan een reactie aan met het traanvocht. Daarbij ontstaan zwavelzuurverbindingen. Die irriteren de zenuwuiteinden waardoor je ogen beginnen te tranen
  • Kauwgum kauwen tijdens het snijden van een ui helpt om het ‘huilen’ tegen te gaan!

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C