T: +31 (0) 6 55 95 38 71| E: info@middenwegvledderbv.nl

 

Jaarlijks worden er bij ons ongeveer 20 miljoen bollen gekweekt in de regio in en om Vledder.
Aan de kwaliteit van de bollen mag niets mankeren, want prachtige leliebloemen bij de consument, op de vaas of in de tuin, is het uiteindelijke doel. Daarvoor is het van belang dat de bollen zo gezond mogelijk gegroeid zijn, een goede beworteling hebben en zo virusarm als mogelijk zijn. Dit alles wordt zo bewust mogelijk gedaan.

Het plantseizoen (maart t/m mei)

De leliebolletjes worden op een diepte van 5 tot 10 cm geplant. Tot aan de bloei nemen de planten het meeste vocht op via de stengelwortels. Aangezien de wortels niet heel lang zijn, kan de lelie uit een kleine zone het vocht opnemen. Hierdoor moet bij droog weer regelmatig het gewas beregend worden. Er wordt in het begin van het groeiseizoen bijbemest d.m.v. stikstof en kali. Dit wordt gedurende het hele groeiseizoen bijgestuurd. Daarom ziet u ons wat vaker met de kunstmeststrooier op het veld dan andere telers. Dit wordt gedaan met steeds kleine hoeveelheden, vaak na het bemonsteren van de percelen.

lelieteelt-web-30.jpg  lelieteelt-web-29.jpg    2lelieteelt-web-68.jpg  

 

Het teeltseizoen (mei t/m september)

Vanaf begin mei wordt een start gemaakt met het selecteren van de lelies. Het selecteren heeft tot doel het verwijderen van ongewenste planten, dwalingen en virusbesmette planten. De BloembollenKeuringsDienst (BKD) controleert alle gewassen of ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Jaarlijks wordt van alle partijen bladmonsters genomen om de partijen op diverse virussen te checken. Dit geeft een goede inzage in de virusgezondheid van de bollenkraam. De leliekwekers laten de lelies niet bloeien, zoals bij bijna alle andere bloembolgewassen wel gebeurt. Voor de burger is dit wel jammer, want dit zou een zeer kleurrijk spektakel in de omgeving opleveren. Het koppen wordt met een kopmachine gedaan. De meeste gewassen worden tweemaal gekopt. De dieper in het gewas zittende koppen, dienen vervolgens op handmatige wijze verwijderd te worden. Dit gebeurt meestal door scholieren die graag een zakcentje voor hun vakantie willen bijverdienen. Naast het selecteren en het koppen moeten de velden soms nog gewied worden. Aardappelplanten vormen soms een vervelend onkruid en deze moeten, naast andere onkruiden die te grof worden, verwijderd worden.

 

lelieteelt-web-66.jpg      lelieteelt-web-39.jpg     lelieteelt-web-147.jpg     lelieteelt-web-43.jpg

 

Het oogstseizoen (oktober t/m december)

Elk jaar rond half oktober breekt het drukste seizoen aan van het jaar. Het rooien van de bollen is een zorgvuldig werk, daar de leliebol een moeilijk rooibaar product is. Enerzijds hebben de bollen een behoorlijke beworteling, anderzijds hebben de bollen geen echte huid maar een dun vliesje. Hierdoor dient de rooichauffeur telkens een balans te zoeken tussen optimaal grondzeven en het voorkomen van rooibeschadigingen.
De gerooide bollen worden vervolgens in kipwagens geladen, waarna ze naar de spoelerij worden gereden. Bij het kippertransport proberen wij beschadiging van de natte, zachte bermen zoveel mogelijk te voorkomen. Een trekker met kipper is immers zwaarder dan een personenwagen en richt meer schade aan de berm aan. De bevuilde wegen worden z.s.m. schoongemaakt en tijdens het rooien worden waarschuwingsborden voor slipgevaar geplaatst.

Na aankomst bij de spoelerij worden de bollen in een stortbunker gestort en schoon gewassen door spoelwater. Uiteindelijk komen de bollen terecht in kuubskisten. Het spoelwater wordt steeds hergebruikt door een circuleringssysteem. Achter ons bedrijf is een bassin te vinden. De zandgrond die met het spoelen wordt gezeefd gaat uiteindelijk weer terug naar het land. Jaarlijks vindt via een aantal meetpunten monitoring van deze grond plaats. De uitgespoelde grond wordt bemonsterd, opgeput en vervolgens in de landbouw of elders afgezet.

De kisten vol met bollen worden voor een droogwand gezet zodat de blazende lucht de bollen droogt. Hierdoor kunnen deze beter verwerkt worden en de bol is minder kwetsbaar bij het verwerken. Ook tijdens de bewaring is het belangrijk om gedurende deze hele periode continu verse lucht door de kisten te blazen, zonder zuurstof zal het plantgoed en/of de bollen verstikken en onbruikbaar zijn.

Het verwerken van de bollen is een enorme arbeidsintensieve bezigheid. Ruim 40 mensen werken van ongeveer half oktober tot aan de kerst; vast personeel, seizoenswerkers, parttime trekkerchauffeurs. Tijdens het verwerken worden alle orders voor onze klanten gereedgemaakt. De bollen worden in diverse maten gesorteerd, gecontroleerd op afwijkingen en komen met een vast aantal per maat bol in een leliekrat. Nadat de orders gereed zijn, kunnen de lelies voor verzending worden ingepland.

 

 

 lelieteelt-web-44.jpg  lelieteelt-web-114.jpg  lelieteelt-web-121.jpg    Diamonds vrachtwagen Het bewaarseizoen (januari t/m april)

In 7 koelcellen van 100 kuubskisten per cel wordt het plantgoed voor het nieuwe jaar bewaard. Een goede oogst zit in het bewaren en in de behandelingen van het materiaal. Verwerking van het plantgoed vindt plaats in de schuur waar allerlei machines zijn opgesteld.
Tijdens de bewaring worden geen chemische middelen meer gebruikt, we maken daarvoor gebruik van Non-Tox en een warm-waterbehandeling waarbij het plantgoed wordt verwarmd tot 39 graden gedurende 2 uur. Plantgoed wordt op maat gestorteerd, maten 4-6 etc. tot en met 10-12. De maten 4-6 worden voor 2 jaar in de grond geplant. De rest voor 1 jarige teelt.

   Plantgoedlijn beneden   

 

Om te voorkomen dat de bollen worden aangetast door schimmels en andere schadelijke organismen wordt het plantgoed ontsmet voordat ze de grond in gaan. Dit ontsmetten wordt ook wel koken genoemd. Koken gebeurt bij een temperatuur van 39-41 graden C. Het doel is het om aaltjes, bacteriën en schimmels in het plantgoed te doden. Het komt heel precies: bij een te lage temperatuur worden de bladaaltjes niet gedood en bij te hoge temperatuur sterft de bol. Na het rooien wordt meestal een aantal weken gewacht zodat de bol goed in rust is. De meeste lelies worden gekookt tussen 1 januari en half februari. In de praktijk worden palletkisten met bollen in hun geheel gedompeld in een ‘kookketel’.  De bollen blijven dan een bepaalde periode in het water. Aan het water wordt meestal preventief een fungicide toegevoegd.  
Na afloop worden de bollen teruggekoeld en bewaard in de klimaatcellen bij een temperatuur dichtbij of zelfs iets onder het vriespunt.

 

Koelcel   Temperatuur koelcel

Wilt u precies weten wat ons werk inhoudt over het gehele jaar, dan verwijzen wij u graag naar de site Lelieteelt.nl. Hierop vindt u per maand de werkzaamheden die plaatsvinden.

 

 

Contactgegevens

De Middenweg Vledder B.V.
Leliekwekerij & Akkerbouw
Middenweg 4
8381 XM Vledder - Nederland (Drenthe)
Telefoon: +31 (0) 6 55 95 38 71
E-mail: info@middenwegvledderbv.nl

Partly Cloudy

0°C

Vledder

Partly Cloudy

Vochtigheid: 100%

Wind: 14.48 km/h

  • 03 Jan 2019

    Scattered Showers 5°C 0°C

  • 04 Jan 2019

    Rain 6°C 3°C